Ballett i hele sommer for 9 år gamle Sofia

UNGE DELTAKERE: For Ottestad-jenta Sofia Guzman blir det ballett hele sommeren. Lotte Sofia skal delta med moderne solo under konkurransen på Hamar. Foto: Dan Cato Røe

Moderne solo

Ei ungjente til, som skal delta på årets World Ballet Grand Prix Norway 2023, er Lotte Sofia Slob. Datter av Therese Slob fra Stange og Ruben-Arie Slob. De to, som er grunnleggerne av P.S.Dans, spurte datteren og hun sa umiddelbart ja.

– Jeg skal delta på moderne solo, sier ungjenta, som danser hver dag.

World Ballet Grand Prix

World Ballet Grand Prix er en konkurranse hvor unge talenter fra hele verden får mulighet til å bli vurdert av en internasjonal anerkjent jury. Jurymedlemmene jobber sammen med deltakerne gjennom de fire dagene konkurransen varer. Det er lærerike dager hvor danserne får råd og inspirasjon for å nå sitt potensiale og kunne sette seg videre mål. Det hele avsluttes med en gallaforestilling. Her får danserne vist fram koreografier de har øvd inn før konkurransen, og koreografier de har jobbet sammen om i løpet av disse dagene. WBGP Norge er en lærerik konkurranse hvor alle deltakere lærer og opplever gjennom hele konkurransen. President er grunnleggeren Mr. Jae Keun Park, og nå blir konkurransen for første gang arrangert i Hamar. I år arrangeres den 1. til 4. juli, og det hele avsluttes med en gallaforestilling.

Lotte Sofia skal bli sett av internasjonale jury -med internasjonale øyne, og få utviklet seg innen ballett og moderne dans av internasjonale coacher. En av coachene i moderne dans og koreografi, er Annette Brandanger fra Hamar.

-Jeg tør ikke å bli sur på andre danselærere enn min far. Det blir spennende å være med, sier Lotte Sofia, som skal være med å få øvet inn en ny felles koreografi til å vise på finale gallaen 4. juli.

Det blir intense dager, med kanskje mye nytt -som man kan med seg til videre inspirasjon for kommende trening etter sommerferien. Deltakerne får møte likesinnede, og kanskje blir de venner på tvers av alder og bosted, og mange møter hverandre senere i karrieren som dansere.

-Jeg har danset ballett på P.S.Dans siden jeg gikk i førsteklasse. Det er nå to og et halvt år siden, sier ni år gamle Sofia Guzman fra Ottestad, som forteller at hennes mamma har sagt at hun danset før hun kunne gå.
Under praten står hun i klassisk ballettposisjon med beina.

-Jeg elsker å danse ballett!Jeg ble inspirert av TV-serien «Find me in Paris», som handler om en ballerina som tar en tidsreise mellom 1905 og i dag. Jeg ønsket bare å klare alt de danserne i TV-serien klarer, forteller Sofia, som har sett alle fem sesongene «tusenvis» av ganger.

Enda mer bitt av ballett-basillen ble Sofia da familien i fjor var i Paris, på akkurat de stedene dansescenene ble spilt inn.

-Når jeg ser serien på TV og ser noe jeg ønsker å lære, gjør jeg opptak av scenen. Deretter prøver jeg å lære trinnene.